Każdy typ wału uprawowego ma swoje unikalne właściwości i jest stosowany w zależności od specyficznych potrzeb i warunków glebowych. W zależności od wybranego rodzaju wału może on być używany do różnych zadań w procesie uprawy roli.
Jego głównym celem jest przygotowanie ziemi pod siew poprzez spłaszczenie i ugniatanie gleby. To nie tylko pomaga w utrzymaniu wilgoci w glebie, ale także ułatwia rozmieszczenie nasion na powierzchni całego pola. Dodatkowo wały uprawowe pomagają w walce z chwastami – zgniatają kiełkujące chwasty, uniemożliwiając im dalszy wzrost. To ekologiczne rozwiązanie ogranicza potrzebę stosowania chemikaliów.
Aby ułatwić wybór wału, podzieliliśmy je na trzy kategorie:
Wały do gleb lekkich – ugniatają górną warstwę, poprawiają podsiąkanie wody i wyrównują pole.
Wały do gleb ciężkich i średnich – ugniatają głębsze warstwy, poprawiają strukturę gleby i ograniczają parowanie.
Wały specjalistyczne – przeznaczone do konkretnych warunków polowych i specyficznych zadań.
1. Wały do gleb lekkich
Wały z tej grupy są stosowane głównie na glebach lekkich i suchych. Ich zadaniem jest wyrównanie powierzchni, poprawa podsiąkania wody oraz delikatne zagęszczenie gleby, co sprzyja równomiernym wschodom roślin. Często są lżejsze, dzięki czemu mogą współpracować z mniejszymi maszynami rolniczymi.
Wały w tej kategorii:
• Wał rurowy Ø 560/600 mm – ten wał stanowi najbardziej uniwersalną propozycję w ofercie. Jest to standardowy wał do uprawy gleb lekkich, poprawia strukturę gleby i nie obciąża maszyny. Sprawdza się w suchych warunkach.
• Wał strunowy gładki Ø 500 mm – budowa tego wału przypomina konstrukcję wału rurowego. Płaskowniki ułożone w poprzek, posiadające gładką lub ząbkowaną krawędź, doskonale sprawdzają się w procesie kruszenia i wyrównywania wierzchniej warstwy.
Wały z tej kategorii mają większą masę, dzięki czemu zagęszczają glebę na większej głębokości. Poprawiają strukturę podłoża, ograniczają nadmierne parowanie oraz umożliwiają lepsze ukorzenienie roślin.
Wały w tej kategorii:
• Wał daszkowy (V-Ring) Ø 500/600 mm – zapewnia dobre zagęszczenie i wyrównanie, szczególnie na glebach podatnych na zbrylanie. Dzięki wykorzystaniu wału o konstrukcji pasowej, bryły glebowe ulegają rozdrobnieniu, a pierścieniowa struktura wału sprzyja zagęszczaniu gleby, co istotnie wpływa na poprawę retencji wody przez glebę.
• Wał teownikowy (T-Ring) Ø 500/600 mm – konstrukcja tego wału jest podobna do struktury wału daszkowego, lecz istnieje różnica polegająca na kształcie pierścieni, które w tym przypadku są w formie odwróconej litery "T". Charakterystyczny profil tych pierścieni jest bardziej agresywny, co powoduje większą skuteczność w rozdrabnianiu brył glebowych. Dobrze dogniata glebę i tworzy rowki powodujące lepsze podsiąkanie wody. Wał polecany na gleby ciężkie i zbrylone.
• Wał sprężynowy (Flex) Ø 450/550 mm – jego budowa zapewnia lepsze dogniatanie i wyrównywanie gruntu nawet w trudnych warunkach uprawy. Ze względu na swoją elastyczność nie wymaga dodatkowych skrobaków, gdyż potrafi efektywnie samooczyszczać się, nie ulegając przy tym zanieczyszczeniom - nawet na glebach o dużej wilgotności i gliniastych właściwościach. Praca tego wału prowadzi do zagęszczenia głębszych warstw gleby.
• Wał gumowy Ø 500 mm – jest polecany do pracy na glebach ilasto-gliniastych, ponieważ frakcje gleby nie przylegają do jego struktury. Jego segmentowa budowa oraz duża masa sprzyjają skutecznemu ugniataniu i rozdrabnianiu gleby. Dodatkowo, wyposażony jest w belkę ze skrobakami do czyszczenia przestrzeni między pierścieniami, co zapobiega zatkanym miejscom.
• Wał oponowy – charakteryzuje się dużą średnicą, co sprawia, że ma niskie opory toczenia. Doskonale sprawdza się na różnych typach gleb – od lekkich po ciężkie, wilgotne i skaliste. Jego działanie zapewnia równomierne ugniatanie, co skutkuje odpowiednim zagęszczeniem gleby.
Wały z tej grupy mają specyficzne zastosowania – niektóre są przeznaczone do pielęgnacji użytków zielonych, inne sprawdzają się w uprawie mulczowej lub przy siewie bezpośrednim.
Wały w tej kategorii:
• Wał cambridge Ø 460 mm – dedykowany do zagęszczania użytków zielonych i przygotowania gleby pod siew traw.
• Wał pryzmatyczny – poprawia napowietrzenie i strukturę gleby, dobrze współpracuje z podsiewem nasion.
• Wał dyskowy Ø 600 mm – ze względu na znaczną masę i wąskie krawędzie robocze, ten wał doskonale rozdrabnia glebę, a także skutecznie zagęszcza ją na dużą głębokość. Wał efektywnie rozłamuje bryły glebowe i rozkrusza grudy, wprowadzając kamienie w głąb gleby. Przy uprawie pozostałości po zbiorach rolniczych są odpowiednio mieszane i wgniatane w głębsze warstwy gleby. Dobry na ścierniskach i w uprawie mulczowej.
Dzięki szerokiej ofercie LandStal każdy rolnik znajdzie wał dopasowany do swoich potrzeb!
KLIKNIJ TUTAJ I SPRAWDŹ MASZYNY Z OFERTY LANDSTAL
Mamy nadzieję, że nasz poradnik ułatwił Ci wybór najlepszej opcji dla Twojego gospodarstwa, a jeżeli nadal masz wątpliwości, to skontaktuj się z nami:
Kościan
tel.: 65 511 09 09, e-mail: biuro@agromep.pl
Piaski
tel.: 65 572 05 21, e-mail: biuro@agromep.pl
Fletnowo
tel. 52 332 52 53, e-mail: biurofletnowo@agromep.pl